More space for everyone

Schrijf je in en blijf op de hoogte

* verplichte velden
Ook weleens behoefte aan meer ruimte? Om je creativiteit kwijt te kunnen? Inspiratie op te doen? Mogelijkheden voor nieuwe lichtinval te creëren? Innovatieve constructies te bedenken? Ontdek wat meer ruimte voor jou kan betekenen. Schrijf je in en ontdek – als allereerste – de mogelijkheden voor more space in huizen of kantoren. Want meer plek is lang niet gek!
Back
24 mei 2017

De voordelen van slankere spouwmuurdetails

Noem het ambitieus, maar bij Kingspan Insulation hebben we een belangrijk doel: de nieuwe standaard voor spouwmuurdetails neerzetten. Dat doen we met onze Kooltherm K108 Spouwplaat – de oplossing voor spouwisolatie met een lage lambdawaarde van 0,018 W/m⋅K. Zo profiteert de hele bouwsector van de voordelen van slanker bouwen met behoud van thermische prestaties.

Standaard spouwmuurdetails
Bij het ontwerp van huizen of andere gebouwen werkt men vaak met standaard bouwkundige details en berekeningen, bijvoorbeeld voor wat betreft de ontwerpspouwbreedte. Deze details zijn onder andere afhankelijk van het materiaalgebruik. Zo heeft een spouwmuur met een Rc-waarde van 4,5 m2·K/W bij gebruik van minerale wol (λ 0,032 W/m·K) een ontwerpspouwbreedte van 170 mm. Buitenblad, isolatie, luchtruimte en binnenblad vormen zo een complete spouwmuur.

Voordelen van slank isoleren
Wat nu als het mogelijk is een spouw te ontwerpen met dezelfde isolatiewaarde, maar slanker isolatiemateriaal? In zo’n geval wordt het mogelijk om de ontwerpspouwbreedte naar beneden bij te stellen. Dat betekent niet alleen meer verhuurbare of verkoopbare ruimte, maar ook voordeligere bouwkosten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de dikte van een spouwmuurconstructie directe consequenties heeft voor aansluitende bouwdelen, zoals een funderingsconstructie, maar ook het gevelmetselwerk en de raam-, deur- en dakaansluitingen.

Slankere ontwerpspouwbreedte
Met de Kooltherm K108 Spouwplaat kan de ontwerpspouwbreedte met Rc 4,5 m2·K/W worden teruggebracht naar 115 mm dikte. Dit scheelt 55 mm in de ontwerpspouwbreedte ten opzichte van het gebruik van minerale wol. En dat betekent forse besparingen. Afhankelijk van de genomen uitgangspunten, zoals de voorlopige BENG-normen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen of Nul-op-de-Meter-woningen (NOM), kan de besparing bij een hoekwoning bijvoorbeeld oplopen van 1.800 euro (BENG) tot ruim 2.900 euro (NOM).

De Kooltherm K108 Spouwplaat
De Kooltherm K108 is een hoogwaardige resol hardschuim isolatieplaat. Dankzij de laagste lambdawaarde voor een hardschuim product levert de plaat de allerbeste isolatieprestatie. Dat betekent maximaal isoleren bij minimale dikte: ideaal voor zowel renovatie als nieuwbouw.