More space for everyone

Schrijf je in en blijf op de hoogte

* verplichte velden
Ook weleens behoefte aan meer ruimte? Om je creativiteit kwijt te kunnen? Inspiratie op te doen? Mogelijkheden voor nieuwe lichtinval te creëren? Innovatieve constructies te bedenken? Ontdek wat meer ruimte voor jou kan betekenen. Schrijf je in en ontdek – als allereerste – de mogelijkheden voor more space in huizen of kantoren. Want meer plek is lang niet gek!
Back
12 december 2016

Pleidooi voor meer daglicht

Daglicht in gebouwen is belangrijk. Niet alleen vanwege het esthetische aspect of de energiebesparing. Het gaat vooral om de invloed op de gezondheid van mensen. Gelukkig besteden architecten en aannemers steeds meer aandacht aan optimaal gebruik van daglicht in gebouwen. Maar het kan nóg beter.

Voldoende daglicht in huis of op kantoor heeft een belangrijke invloed op onze nachtrust, productiviteit en kwaliteit van leven. Echter, in de nieuwe Omgevingswet wil de Nederlandse overheid de eisen voor daglicht terugbrengen naar enkel 0,5 m² per verblijfsruimte. Het resultaat? Het is aan de bouwsector om gebouwen te realiseren met voldoende daglichttoetreding.

En dat doet zij. Door rekening te houden met de vorm van gebouwen, het aantal raampartijen, de locatie. Alles om een gezond binnenklimaat te creëren. Toch mogen deze inspanningen wat mij betreft nog een stapje verder gaan. Want waarom niet verder zoeken naar manieren om daglichttoetreding te vergroten?

Denk bijvoorbeeld aan isolatiemateriaal; op het eerste gezicht niet direct van invloed op daglichttoetreding. Toch bestaan er zogenaamde low lambdamaterialen – isolatiemateriaal met een lagere lambdawaarde en kleinere isolatiedikte dan traditionele materialen – voor bijvoorbeeld binnenisolatie. Door de minimale dikte blijven geïsoleerde binnenmuren zo slank mogelijk. En dat betekent minder brede vensterbanken en dagkanten, en dus minder schaduwvorming en meer daglichttoetreding in huis of kantoor.

Low lambda-isolatiemateriaal, zoals ons nieuwe Kooltherm K118 Binnenisolatie Element, is een van de mogelijkheden om daglichttoetreding naar een hoger niveau te tillen. En dat is nodig. Door de verlaging van de minimale daglichteisen door de overheid, komt de verantwoordelijkheid voor gezonde gebouwen met voldoende daglicht nu op de schouders van de bouwsector terecht. Ik hoop van harte dat men die uitdaging aangaat.

Door Teun van Schadewijk, Product Manager bij Kingspan Insulation Continental Europe

Dit blog verscheen eerder op Aannemervak.nl.