More space for everyone

Schrijf je in en blijf op de hoogte

* verplichte velden
Ook weleens behoefte aan meer ruimte? Om je creativiteit kwijt te kunnen? Inspiratie op te doen? Mogelijkheden voor nieuwe lichtinval te creëren? Innovatieve constructies te bedenken? Ontdek wat meer ruimte voor jou kan betekenen. Schrijf je in en ontdek – als allereerste – de mogelijkheden voor more space in huizen of kantoren. Want meer plek is lang niet gek!
Back
31 augustus 2016

Onderzoek: meer daglicht dankzij slanke bouw

Veertien procent meer daglichttoetreding

Slanker bouwen levert – naast een kostenbesparing op de totale bouwkosten – ook andere voordelen op, zoals meer daglicht in gebouwen. In opdracht van Kingspan Insulation onderzocht de Peutz Group de effecten van isolatie op daglichttoetreding. Wat blijkt? Bij gebruik van de Kooltherm K115 Vliesgevelplaat verbeterde daglichttoetreding in gebouwen met ruim veertien procent ten opzichte van minerale wol.

Over het onderzoek

Het onderzoek onderzocht vier verschillende gevelprincipes:
• Een vliesgevel met dunne gevelbeplating en Kooltherm K115 Vliesgevelplaat (λ = 0,018 W/m.K)
• Een vliesgevel met dunne gevelbeplating geïsoleerd met minerale wol (λ = 0,032 W/m.K)
• Een metselwerkspouwmuur met Kooltherm K108 Spouwplaat (λ = 0,018 W/m.K)
• Een metselwerkspouwmuur geïsoleerd met minerale wol (λ = 0,030 W/m.K)

De desbetreffende gevels hadden een warmteweerstand van respectievelijk (tenminste) Rc = 4,5 m². K/W,
Rc = 6 m². K/W en Rc = 8 m². K/W. Naast de genoemde variaties in gevelopbouw en warmteweerstanden, zijn in het onderzoek tevens diverse hoogtes voor daglichtopeningen in de gevel meegenomen, te weten 1,0; 1,5; 2,0; 2,5 en 3 meter.

De daglichtberekeningen werden uitgevoerd conform de in het Bouwbesluit 2012 aangewezen norm NEN 2057:2011 (‘Daglichtopeningen van gebouwen – Bepaling van de equivalente daglichtoppervlakte van een ruimte’).

Resultaat: ruim veertien procent meer daglicht

In de volgende grafieken is de aldus bepaalde percentuele verbetering van de daglichttoetreding uitgezet in relatie tot de hoogte van de daglichtopening. De verbetering van de daglichttoetreding bij zowel de Kooltherm K115 Vliesgevelplaat als de Kooltherm K108 Spouwplaat is ruim veertien procent in vergelijking tot het gebruik van minerale wol. Dit betekent dat slanker bouwen resulteert in meer daglichttoetreding – en indirect meer wooncomfort.


Uit de onderstaande grafieken blijkt dat de relatieve toename van de equivalente daglichtoppervlakte groter wordt als de warmteweerstand Rc van de gevel toeneemt,  evenals bij kleinere daglichtopeningen. Bij hoge daglichtopeningen is het effect relatief gering.