More space for everyone

Schrijf je in en blijf op de hoogte

* verplichte velden
Ook weleens behoefte aan meer ruimte? Om je creativiteit kwijt te kunnen? Inspiratie op te doen? Mogelijkheden voor nieuwe lichtinval te creëren? Innovatieve constructies te bedenken? Ontdek wat meer ruimte voor jou kan betekenen. Schrijf je in en ontdek – als allereerste – de mogelijkheden voor more space in huizen of kantoren. Want meer plek is lang niet gek!
Back
25 oktober 2016

Duurzaam op weg: 3 belangrijke aandachtspunten

Brandstofverbruik en duurzaamheid: het zijn belangrijke onderwerpen binnen de transportsector. Met de klimaatdoelstellingen in het achterhoofd besteden steeds meer transportbedrijven aandacht aan het beperken van de uitstoot van broeikasgassen. En dat is belangrijk.

De transportsector verduurzamen? Dat kan op verschillende manieren. Zo kun je investeren in alternatieve brandstoffen – zoals elektriciteit of liquid natural gas (lng) – in plaats van fossiele brandstoffen. Deze ontwikkelingen staan echter nog redelijk in de kinderschoenen. Een andere, toegankelijkere optie om je invloed op het milieu te beperken, is door aandacht te besteden aan duurzamer rijden, oftewel ‘Het Nieuwe Rijden’. Zelf ervaar ik dagelijks het belang van duurzaam rijgedrag. Als vrachtwagenchauffeur heb ik een diverse baan en kom ik in alle uithoeken van Nederland. Dat betekent dorpen en steden, met verkeerslichten, rotondes en smalle straatjes. Allemaal situaties die van invloed zijn op je rijgedrag en daarmee je brandstofverbruik. Door hier op te anticiperen zit ik meer ontspannen achter het stuur, rijd ik veiliger én verminder ik uitstoot van broeikasgassen en andere schadelijke stoffen. Mijn drie belangrijkste aandachtspunten op de weg:

Investeer in goed materiaal
Duurzamer rijden begint al voordat je op pad gaat. Met het juiste materiaal welteverstaan. Zo rijden we bij Kingspan, als Lean and Green-gecertificeerde partij, bijvoorbeeld met de nieuwste Euro VI-motoren – voor minder uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof. Onze meeneemheftrucks voldoen aan de Vamil-regeling (emissiearme motoren). Ook de opbouw en inrichting van een wagen kan zorgen voor minder luchtweerstand en dus een gunstige invloed hebben op brandstofverbruik. Denk bijvoorbeeld aan goede zijafscherming, gebruik van een goed afgestelde dakspoiler of windschermen voor opleggers.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Ook het onderhoud van je vrachtwagen kan bijdragen aan een beter milieu. Zorg bijvoorbeeld dat je minstens een keer per maand je bandenspanning controleert. Dat kan je al zo’n twee tot vijf procent extra brandstof schelen, en dus minder CO₂-uitstoot. Andere punten om op te letten voor wat betreft banden zijn het op tijd wisselen van winterbanden naar zomerbanden, en de rolweerstand van de banden.

Kijk altijd vooruit
Na de juiste voorbereiding ben ik ook tijdens het rijden continu bezig met het milieu. Als chauffeur van Kingspan besteed je veel aandacht aan anticiperen in het verkeer, bijvoorbeeld in het geval van rotondes en verkeerslichten. Veel mensen weten niet dat je de wagen in zo’n geval vaak al zo’n achthonderd meter van tevoren kunt laten uitrollen. Dat is veel efficiënter dan remmen, waarna je immers weer veel moeite moet doen om een zware vrachtwagen opnieuw op snelheid te laten komen. Door de wagen uit te laten rollen profiteer je van de bewegingsenergie en de grote massa van je vrachtwagen. En dat is niet alleen zuiniger en veiliger, het voorkomt ook slijtage aan je wagen. Ook zo vroeg mogelijk schakelen naar een hogere versnelling – bij voorkeur tussen de 1.000 en 1.500 toeren – draagt bij aan zuiniger rijden, net als het rijden met een gelijkmatige snelheid – bijvoorbeeld middels cruisecontrol.

Tips om duurzamer te rijden zijn er genoeg, zoals je ziet. Toch draait het uiteindelijk allemaal maar om één ding: bewustzijn. Wees je bewust van je rijgedrag en de invloed ervan op het milieu. Want ook jij kunt je steentje bijdragen aan een duurzamere wereld.